ActueelOrgels

Een lange geschiedenis van orgels

De Onze Lieve Vrouwekerk beschikte al in 1454 over een redelijk groot orgel. Het hing aan de noordwand van het schip, waar nu het Mariabeeld op sokkel staat. Doordat er nog archiefstukken bewaard zijn gebleven van de aanbesteding aan meester Jacob van Bilsteyn uit Kampen beschikken we tevens daardoor over de oudste archiefstukken over orgels in Nederland. Het was een orgel met luiken, die het orgel konden beschermen tegen stof of vogels. Jacob van Bilsteyn had een werkplaats in Kampen. De straatnaam Orgelmakershof verwijst er nog naar. Andere archiefstukken vermelden dat de zoon van Jacob nog in 1480 aan het orgel werkte. De kerk bleef open tot 1580. Wat het lot van het orgel is, is niet bekend.

Bilsteyn orgel In 1809 gaf Lodewijk Napoleon de in verval geraakte kerk terug aan de katholieken. De kerk werd opgeknapt en in 1811 kon de eerste mis weer worden gelezen. Er kwam een kabinetorgel te staan, aangeboden door de gebroeders Thorbecke.
In 1813 kocht het kerkbestuur een groot orgel uit Münster (D) afkomstig uit de gesloten Observantenkirche.
Het orgel werd over de Vecht vervoerd vanaf Nordhorn. Rudolph Knol, orgelmaker uit Hasselt, plaatste het orgel, dat door de onbekende Nicolaus Brunswick was vervaardigd. Het orgel werd diverse malen uitgebreid en gerepareerd door Quellhorst, Lohman, Scheuer, Naber en Pieter Maarschalkerweerd.

In 1894 besloot het kerkbestuur om een geheel nieuw orgel te laten bouwen in de bestaande orgelkas. Het werk werd gegund aan de Utrechtse orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. Hij was in zijn tijd een van de toonaangevende orgelbouwers in Nederland. In 1870-1890 was de kerk aanzienlijk uitgebreid en van een neogotisch interieur voorzien. Daar paste een romantisch orgel met drie manualen en pedaal met een toen populaire pneumatische tractuur bij. De Familie Heerkens - Van Sonsbeeck schonken het orgel. Het wapen van de familie Heerkens prijkt op het orgelfront. Een Plakette aan de orgelkas herinnert aan de gulle gevers. Vele kunstwerken, ramen, altaren werden in die tijd geschonken door gegoede burgers als Vos de Wael, Heerkens en Van Sonsbeeck.
Achterzijde OLVB Zwolle

In 1986 was de wens om ook bij het hoofdaltaar een orgel te hebben die het koor kon begeleiden als het voorin de kerk zingt.
De firma Kaat en Tijhuis uit Kampen bouwde het fraaie koororgel. In 2007 werd het enigszins gewijzigd. Het staat op een verrijdbaar vlonder.
Koororgel Zwolle