ActueelHistorie na 1855
De tijd na herstel van de kerkelijke hiërarchie
In de periode na 1809 werd de O.L.V. kerk telkens verder opgeknapt. Eerst in neoclassicistische stijl en vanaf 1876 tot 1890 in de neogotische stijl. Dit laatste was vooral te danken aan Mgr. Otto Anton Spitzen. Hij werd in 1866 benoemd tot pastoor van de kerk. Zijn kennis van de bijbel, vooral van het oude testament, heeft veel invloed gehad op de afbeeldingen in de kerk. Daarbij wordt steeds bij in de inrichting verband gelegd tussen het oude- en nieuwe testament. In 1876 benoemde hij de Duitse dirigent en organist uit Zyfflich, Johan Sylvester Ponten, tot directeur van het zangkoor.Het tijdperk Ponten (Johan Sylvester en Eduard)
Johan Sylvester Ponten (1855-1928) geboren in Zyfflich (Duitsland) was getrouwd met Marie Andriessen uit het bekende Nederlandse componisten geslacht, van wie Hendrik Andriessen een neef was. J.S Ponten bracht het koor, waaronder het jongenskoor, tot landelijke bekendheid in de katholieke kerk. Hij voerde het scepter tot zijn dood in 1928. In 1919 werd J.S. Ponten ernstig ziek. Om deze reden nam zijn zoon Eduard op zijn verzoek in 1919 zijn taak over.Eduard Ponten (1891-1970), derde uit het gezin, werkte aanvankelijk in Amsterdam bij de fa. Bander en was verbonden aan de O.L.V. van Lourdes kerk aldaar. Hij werkte in de O.L.V. kerk in Zwolle tot 1963. Bij zijn afscheid hief hij tevens het jongenskoor op uit onvrede met de benoeming van zijn opvolger Herman Hemels. Zoon Hans Ponten had zijn vader vaak begeleid aan het orgel. Hij vertrok echter naar Almelo aan de St.Georgiuskerk
De tijdgeest van het Caecilianisme beïnvloedde de muziekkeuze uit de 19e eeuw en begin 20e eeuw. Een herleving van het Gregoriaans en het Latijnse motet in Palestrinastijl deden hun intrede in de kerkmuziek van de O.L.V. kerk. In 1896 werd onder advies van J.S.Ponten een nieuw binnenwerk in de bestaande orgelkas geplaatst. Een romantisch orgel van de orgelbouwer Maarschalkerweerd in de pneumatische tractuur werd op 15 augustus 1896 in gebruik genomen met een feestelijke viering en concert gegeven door Jos A. Verheijen, organist van het orgel in het Amsterdamse Concertgebouw. "s Middags werd een concert gegeven in de manegezaal van Odeon door het kerkkoor, begeleid door het Concertgebouworkest. Dat was toen net opgericht.
Vele Zwollenaren kan men nog tegenkomen die ooit op het jongenskoor van Ponten hebben gezeten. Zij kunnen vaak leuke anekdotes daarover vertellen.